学生活动中心
STUDENTS CENTER

 

 

Location:  Taiyuan, China

Type: Architecture Design

Design Team: Ruggero Baldasso with Riccardo Bandera / Elisabetta Marchese / Riccardo Pellizzon

Design Time: 2010

项目地点:太原,中国

项目类型:建筑设计

设计团队: Ruggero Baldasso with Riccardo Bandera / Elisabetta Marchese / Riccardo Pellizzon

设计时间:2010

 

Programmatically, the sliding of the floors on the surface of the hill splits the conventional vertical stacking of the functions and puts them on a tilted flat surface aiming to increment people proximity and interaction. The circulation system and its indoor open space mezzanines, the outdoor green plateaus and the agenda of the building aim to facilitate social gathering and communication between its users.

 

斜坡表面所带来的每层楼板的错位打破了传统的功能垂直堆砌的做法,功能被放置在倾斜的平面上,目的是吸引人们的接近和互动。

 

Broadly speaking, the facility is devoted to student recreation and socialization. The building contains a theater, a conference hall, lounges, playrooms, indoor sport facilities, meeting rooms, art ateliers and exhibitions, administrative offices, plazas, a courtyard, etc. In addition, an auditorium and an outdoor arena can be used for theater performances, movie projections, band concerts, and other related attractions.

 

交通系统和室内开放空间夹层的设置,室外绿色平台和建筑的布局等都旨在于促进使用者的聚集和交往。概括地说,这些设施是供给学生进行文娱和社交使用的。该建筑包含剧场、会议厅休息室、游戏室、室内体育设施、会议室、画室和艺术展览、行政办公室、广场以及庭院众此外,还设计有观众席和室外舞台剧场可供表演、电影推介音乐会和其他相关活动。

 

Above the ground floor, a system of open-air plateaus and courtyards supply the chance for outdoor facilities such as sculpture exhibitions or dance performances on its roofs.

 

在地面以上,露天平台和庭院提供了各种室外活动的机会,例如屋面雕塑展览、舞蹈表演等。

 

The building is intended as fully sustainable both for its energy needs [photovoltaics and solar panels], and for its ecological standards [materials, use of resources, passive thermal design, etc.].

 

该建筑的设计目标是成为一个可持续发展的建筑,既包括其对能源的需求(光电技术和太阳能电池板),并包括其生态的标准(材料,资源利用,被动散热设计)等。

 

The student center will have to clearly display its sustainable devices and educate people to real applied ecological rules. A projective and stimulating approach to sustainable techniques and technologies will have to be faced in the further stages of design.

 

该学生活动中心必将清楚地展示其可持续发展的设备和教育人们实际应用生态的规则。在未来设计的各个阶段还将面临各种达到可持续发展的技能和技术措施.方案的立面,作为挡墙,把建筑和后坡结合成为整体。

 

The facade, intended as a system of retaining walls, intends to integrate the building with the rear hill. The horizontal aluminum texture of the front aims to screen the scale of the building trying to transform it into a geometrical object in dialogue with the landscape.

 

主立面横向的铝合金材质旨在遮蔽建筑的尺度并力图将其变成一个与环境产生对话的几何形体。

 

In its section the building is an overlapped folded space that tries to create the fiction of a free volume, becoming the stage for a stock of diverse situations and experiences.

 

建筑的剖面是一个,叠的空间,成为容纳各种活动与体验的自由的空间体系。