南方电网总部设计
POWERGRID

 

 

Location :  Guangzhou, China

Type: Architecture Design, Headquarter buildings

Design Team: Emanuele Faggion with Ruggero Baldasso / Deng SiTong / Yang YiDong / Sun Ceng / Riccardo Bandera / Marco Vendrame

Design Time: 2012

项目地点:广东,中国

项目类型:建筑设计,总部建筑

设计团队: Emanuele Faggion with Ruggero Baldasso / Deng SiTong / Yang YiDong / Sun Ceng / Riccardo Bandera / Marco Vendrame

设计时间:2012

 

The star-like buildings set their structural crown of pillars and beams along the external facades transforming the long-established skyscrapers curtain wall into a regularly grilled concrete fronts. Such a massive concrete construction, far from the thin layer of glass of an ordinary high-rise building, is meant to provide the towers much less solar heat gain as a result of the high thermal inertia of their concrete perimetric structure.

 

If, on the one hand, the thickness of this concrete grid reduces the heat penetration, on the other hand, it also prevents the interior working spaces from direct sunlight. The natural light, in fact, is reflected first on the heavy body of the structure where it loses most of its solar heat radiation, and then penetrates indirectly into the offices almost with no contrasts between lit and dark areas.


In order to obtain an even further reduction of the solar radiation gain and therefore to keep the building cooler, the concrete structure is intended to be cladded with rear mirrored colour glass tiles . A similar pattern, then, is applied also on the window glass
panels.

 

Avoiding the traditional curtain-wall facade, our proposal’s elevations, risked to looks like a common elevation with a blind wall cuts by windows: the difference between opaque and transparent surfaces is very clear. Instead, the use of the above mentioned glass tiles wall cladding, allow us to use one material to ‘dress’ the whole buildings, in fact giving the buildings the appearance of a unique precious stones. This effect is increase by the use of the rear glass.

printing on tiles and windows, that blurs the windows edges into the general facade pattern.
The use of three rows of windows per each floor, is the best solution to let the maximum natural light into the workspaces and to improve the single stone effect: in fact, the scale of the whole building is lost because of the window size, so the building looks more like an art piece than a common construction. Furthermore, the flat and patterned window glass