威尼斯水域公寓设计
Blauplan Residential
XL-1.jpg

Location :  Piave, Italy 

Type: Architecture Design,  Interior Design, Sustainability 

Design Team: RBA

Area: 1,200 m2

Volume: 4,200 m3

Cost: 2,200,000.00 euro

Design Time:  2003 - 2004

Construction time: 2005 - 2007

Tweet Typography: Shi Xinglan,Joey

Special mention: International Prize Sustainable Architecture Fassa Bortolo

 

 

项目地点:皮亚伟河,意大利

项目类型:建筑设计,室内设计,可持续设计

设计团队: RBA

建筑面积:1,200 平方米

建筑体量:4,200 立方米

施工造价: 2,200,000.00 欧元

设计时间: 2003 - 2004

完工时间:2005 - 2007

推文排版:施星澜,梁祖儿

提别提示:荣获  Fassa Bortolo 国际可持续建筑设计奖

 

 

 

Residential building on the Piave river, near the Venetian lagoon.

The plans and the facades of the building strictly result from the need of placing a considerable volume within the limits imposed by the shape of the lot, by the maximum permitted height and from the need to provide all the flats a view of the river.

 

The project inherits its strategy for the structure of the fronts from Venetian facades. In those, the initially regular pattern of the fronts became a patchwork of openings and balconies due to the successive periods of remodelling of the needs of the inhabitants changed over time.

In the residence the volume makes informal use of the windows and Venetian loggias, where wide and small openings coexist with shallow and deep balconies. The roof contains the same model of openings as the facades, with excavations punctuating vertically through the top stories.

 

​Design concept

设计概念

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom

 

 

 

施工现场

On-site construction

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom

 

 

Overall shape of building 

整体建筑

 

 


The two facades of the building facing the river and the wooden area located behind appear predominantly porous. The ample permeability and the wide openings concentrated on these two fronts assure the views on the main features of the contest. Moreover, the presence of the nearby big deciduous trees provides the building the protection from direct summer sunlight while, in wintertime, it allows maximum heat gain at daytime.

面向河流的建筑物的两个立面和位于后面的木制区域主要呈现多孔性。充分的渗透性和广泛的开放集中在这两个战线上,保证了比赛的主要特点。

 

 


The presence of the nearby big deciduous trees provides the building the protection from direct summer sunlight while, in wintertime, it allows maximum heat gain at daytime.

附近的落叶大树的存在为建筑物提供了避免直接夏季阳光的保护,而在冬季,它允许白天获得最大的热量。

 

 


Fresh and neat interior style.

清爽干净的室内环境

 

 

The plaster’s exterior walls matches the surrounding wood with its trunks and lichens.

​外立面的涂层与周围林木景区相呼应

 

 

Plan

5th Floor / 4th Floor

3rd Floor / 2nd Floor

Ground Floor / Underground Floor

​平面图

5层 / 4层

3层 /  2层

1层 / -1层

 

 

Section

剖面图

 

 

Facade

​外立面

SUBSCRIBE FOR LATEST UPDATE 

FOLLOW US ON SOCIAL MEDIAS 

  • studio rba wechat
  • studio rba weibo
  • Pinterest - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

FOR MORE DESIGN INSPIRATION